Znate li da distanciranje zbog epidemije korona virusa u velikoj mjeri smanjuje naš ugljični otisak?

Situacija u kojoj se nalazimo, nije nimalo laka ni bezazlena. Ali, promjena životnih navika zbog korona virusa mijenja naš ugljični otisak. Bez putovanja zrakom ili automobilom, mnogi od nas su već smanjili svoj ugljični otisak.

Naš ugljični otisak je veći kada jedemo meso, letimo avionom i vozimo se automobilom.

Korona virus ili COVID-19 je u Kini već smanjio emisiju ugljičnog dioksida i zagađenje, a ista priča se ponavlja i s ostalim zemljama.

Najveći izvor emisije stakleničkih plinova je vožnja automobilom. Sada, kada su mnogi zaposlenici prisiljeni na rad od kuće, zagađenje koje proizvodi korištenje automobila je sve manje. Online kupovina umjesto vožnje do trgovine također smanjuje emisiju ugljika i manje nas izlaže zarazi.

Ako jedete manje mesa dok radite od kuće, zasigurno ćete imati utjecaj na naš planet. A ovisno o klimi u kojoj živite, mnogo energije koja se koristi za zagrijavanje našeg doma moglo bi doći iz ugljena ili obnovljivih izvora energije.

Još ne znamo hoće li se ove navike zadržati i nakon što epidemija korona virusa završi, ali za sada naš način života koristi našem planetu. Štiti nas od moguće zaraze i tjera nas na socijalno distanciranje, a zrak oko nas postaje čišći i zdraviji.