Upoznajte ove ekološki prihvatljive materijale za izradu odjeće!

Znate li od čega se izrađuje naša odjeća ili išta o njenom nastanku prije nego što se pojavi na policama trgovina?

Kada razmišljamo o odjeći, često prvo razmišljamo o tome koliko košta i hoće li imati ono što želimo u našoj veličini. Ali malo nas razmišlja o tome kako je nastala i našla put do nas.

Mnoge tkanine koje volimo nositi čine ozbiljnu štetu životinjama i našem planetu. Nedavna istraživanja pokazuju kako poliester, najlonske i akrilne tkanine prilikom pranja ispuštaju tisuće sitnih plastičnih mikrovlakana. Ta vlakna putuju kroz naše kanalizacijske sustave i završavaju u oceanima gdje ih morske životinje lako mogu progutati. Ta plastika može se pronaći u ribi koju jedemo. To znači da konzumiramo sićušne komadiće plastike koji su došli iz naše odjeće. A to saznanje nije baš ugodno, zar ne?

Nažalost, to nije jedini negativan utjecaj na okoliš koji proizvodnja odjeće može imati. Pamuk je tretiran pesticidima i njegov uzgoj radi odjeće zagađuje vodu i doprinosi smrti pčela. Izbjeljivanje i toksične boje koje se koriste kod bojanja tkanine nimalo ne pomažu našem okolišu, a neka odjeća se čak tretira i formaldehidom.

Važno je znati kako se izrađuje naša odjeća, ali i od čega se izrađuje. Zato vam predlažemo primjere ekoloških materijala koji su najmanje štetni za naš okoliš.

Sve što je reciklirano ili nekad nošeno

Recikliranje je jedan od najodrživijih načina života, bilo da je riječ o ponovnoj upotrebi vrećica, odvajanju papira, plastike i metala ili nošenju reciklirane odjeće. Recikliranje je čak prešlo u svijet visoke mode. Primjerice, poznati glazbenik Pharrell ima liniju trapera izrađenu od recikliranog oceanskog otpada.

Ne možemo si svi priuštiti dizajnersku odjeću i zato su second hand trgovine savršen izbor. Kupnja u ovakvim trgovinama smanjuje potražnju za novom odjećom i proizvodnju odjeće koja šteti nama i našem okolišu.

Konoplja

Konoplja je jedna od najsvestranijih biljaka. Ima veliku hranjivu vrijednost, može se koristiti u proizvodima za čišćenje, kao građevinski materijal a i snažniji je materijal od pamuka. Uz to, kod uzgoja zahtijeva mnogo manje pesticida i herbicida od pamuka. Ako morate kupiti novu odjeću, potražite onu koja je izrađena od konoplje.

Soja

Poput konoplje, i soja ima izuzetno raznoliku primjenu. Ona je ekološka alternativa svili i kašmiru jer oba spomenuta materijala uključuju upotrebu životinja za proizvodnji. Soja bi nam mogla olakšati živote jer se ne gužva, a može se i prati u perilici.

Organski pamuk

Postoji razlika između pamuka i organskog pamuka. Pamuk koji najčešće nosimo može biti pun pesticida, a to uopće ne pomaže našem okolišu. Kod izrade organskog pamuka ne koriste se pesticidi, ali dodane boje mogu biti problem. Zato je najsigurnije kupiti odjeću od organskog pamuka u nijansama u kojima se pamuk uzgaja. To je krem boja, svijetlo smeđa i blijedo zelena.

Lan

Lan je izrađen od celuloznih vlakana koja se dobivaju iz biljke lana. Ova tkanina je izdržljiva, može izdržati 20 godina nošenja, ali je također i nevjerojatno udobna i fleksibilna. Proizvodnja lana ne zahtijeva mnogo energije ili vodenih resursa, a lanena odjeća je biorazgradiva i može se reciklirati. Kao i kod organskog pamuka, morate biti svjesni utjecaja na okoliš koji mogu imati neke boje. Da biste bili sigurni, potražite tvrtke koje koriste samo boje s minimalnim učinkom na okoliš ili izaberite prirodni lan koji se ne boja.

Kad ste dobro informirani, možete donositi bolje odluke za sebe i naš planet. Iako bi odabir tkanine mogao izgledati kao mali ili beznačajan korak, može imati ogroman utjecaj na naš okoliš.