Upoznajte ekološke materijale koji mogu zamijeniti plastiku!

Danas je plastika jedan od materijala koji se najviše koristi. Plastični predmeti su svuda oko nas. Od posuda za hranu i pića koje kupujemo u supermarketu, poslovnih poklona do predmeta u našim domovima.Nosimo odjeću izrađenu od plastičnih vlakana, sjedimo na plastičnim stolcima i putujemo u automobilima, vlakovima i zrakoplovima koji sadrže plastične dijelove.

Naša ovisnost o plastici također ima sve ozbiljnije posljedice. Najčešće završava na odlagalištima i u oceanima gdje plastično zagađenje pustoši biljni i životinjski svijet.

Ako želimo učiniti nešto, vrijeme je da što prije krenemo! Zato vam donosimo 10 ekoloških alternativa koje su bolje od plastike.

Staklo

Nekada su naše mame i bake staklene boce punile mlijekom. Sada se osvrnite oko sebe i vjerojatno ćete uočiti plastične boce s vodom i plastične posude za hranu. Vremena su se drastično promijenila.

Ponekad je povratak u prošlost zapravo dobra stvar. Za razliku od plastike koja se često dobiva iz fosilnih goriva, staklo se izrađuje od pijeska. Ovaj obnovljivi resurs ne sadrži kemikalije koje se mogu uvući u hranu ili tijelo. I lako se reciklira!

Platnene vrećice

Kad su plastične vrećice prvi put stupile na scenu, imali smo izbor: papir ili plastika. Nažalost, krivo smo izabrali i danas je sve plastično.

U stvari, teško je obaviti kupnju bez plastičnih vrećica jer mnogi od nas zaborave da imaju izbor. Nije ni čudo što se plastične vrećice čine sveprisutnima, a previše njih nađe put do oceana gdje svake godine ubiju milijune morskih kornjača, ptica i oceanskih bića. Za početak, možete ovaj svijet učiniti boljim tako što ćete koristiti platnene vrećice. A možete ih personalizirati svojim logotipom i pokloniti ekološki poslovni poklon kao podsjetnik na brigu o našoj planeti.

Mliječni protein

Znanstvenici kažu kako bi mliječni protein mogao pomoći u proizvodnji biorazgradive plastike za izolaciju, ambalažu i druge proizvode. Radi se o pretvaranju kazeina, glavnog proteina koji se nalazi u mlijeku, u biorazgradivi materijal koji svojstvima odgovara polistirenu.

Znanstvenici su otkrili način kako protein učiniti manje osjetljivim na pucanje, a sve to zahvaljujući silikatnoj glini nazvanoj natrijev montmorilonit. Pomoću njega dobivaju materijal poput polistirena koji se potpuno razgrađuje.

Trop grožđa

Vinarska industrija proizvodi puno tropa grožđa, otpada koji ostaje nakon prešanja grožđa.

Jedna talijanska tvrtka koristi otpad od grožđa kako bi napravila sintetičku kožu koja bi mogla zamijeniti imitacije kože i tkaninu za odjeću.

Tekuće drvo

Zanimljivi biopolimer koji se naziva tekuće drvo, izgleda i djeluju baš poput plastike. Ali, za razliku od plastike na bazi nafte, biorazgradiv je i prijateljski prema okolišu. Ovaj konkretni biopolimer dolazi iz lignina.

Proizvođači miješaju lignin, nusproizvod tvornica papira, s vodom i stvaraju kompozitni materijal koji se može oblikovati i neotrovan je.

PCL polikaprolakton

Polikaprolakton (PCL) je sintetički alifatski poliester koji nije izrađen od obnovljivih izvora, ali se potpuno razgrađuje nakon šest tjedana. Lako se obrađuje, ali se ne koristi u značajnim količinama zbog troškova proizvodnje.

PHA poliesteri

“Prirodno proizvedeni poliesteri” možda zvuči kao fraza, ali ako određene vrste bakterija nahranite šećerom, dobit ćete bioplastiku.

Iako su i dalje manje fleksibilni od plastike na bazi nafte, PHA poliesteri se koriste u proizvodnji ambalaže i boca.

Proizvodni troškovi dovode do toga da su PHA poliesteri ostali u sjeni jeftinije plastike na bazi nafte, ali malo kreativnosti u nabavi jeftinih sirovina učinit će ih dostupnijima. Škrob iz kukuruza ili melasa mogu opskrbiti bakterije šećerom koji je potreban za proizvodnju plastike.

PLA poliesteri

Proizvodnja plastike od prerađenog kukuruza događa se svakodnevno. Polaktična kiselina, ili PLA, je drugi alifatski poliester i onaj koji se može proizvesti od mliječne kiseline koja se dobiva fermentacijom škroba tijekom mljevenja kukuruza. Iako se najčešće proizvodi iz kukuruza, PLA se također može napraviti od pšenice ili šećerne trske.

PLA izgleda i djeluje slično polietilenu koji se koristi za ambalaže i boce, a može se upotrijebiti i kao zamjena za polistiren koji se koristi za posude s hranom i plastični pribor za jelo.

Pogledajte eco poslovne poklone izrađene od PLA!

Polimeri na bazi škroba

Kao potpuno biorazgradiv, jeftin, obnovljiv i prirodni polimer, škrob je odličan za proizvodnju prirodnih materijala. Obično se miješa s alifatskim poliesterima, poput PLA i PCL, i polivinilnim alkoholom radi dobivanja potpuno biorazgradive plastike. Ali udio škroba mora prijeći 60% kako bi imao značajan utjecaj na razgradnju. Kako se povećava udio škroba, tako polimeri postaju biorazgradivi.