Provjerite 10 ekološki održivih načina za uređenje doma koji štede novac

Uređenje životnog prostora je način na koji prostoru udišemo dio svoje osobnosti i od njega stvaramo dom.

Ako su vam prioriteti ekološki i prirodno, a pritom želite uštedjeti novac, onda će vas ove zanimljive ideje koje će transformirati vaše životno okruženje!

1. Organski, prirodni materijali

Kad odabirete ručnike i posteljinu, uvijek pokušajte izabrati one koji su izrađeni od prirodnih vlakana, po mogućnosti i organskih. Neki od ekološki najprikladnijih materijala su bambus i konoplja. Možda će koštati nešto više od sintetičkih proizvoda, ali imajte na umu da će najvjerojatnije potrajati puno duže. Birajte proizvođače koji imaju ekološki prihvatljivu proizvodnju i koriste obnovljive materijale.

2. Prirodni materijali

Izaberite predmete od prirodnih materijala kao što su drvo ili bambus, a ne plastika. Također možete pronaći predmete koji nisu kemijski obrađeni. Držite se podalje od kože i umjesto toga izaberite veganske i životinjski prihvatljive opcije.

3. Ručno izrađeni predmeti

Kupnja ručno izrađenih predmeta izvrstan je način uljepšavanja vašeg doma. Dugoročno gledano, uštedjet ćete novac jer ručno izrađene stvari su puno kvalitetnije od tvornički izrađenih predmeta.

4. Kupovina rabljenih stvari

Buvljak je izvrsno mjesto za pronalazak predmeta koji će vašem prostoru udahnuti jednu sasvim novu energiju. Na ovaj način zapravo reciklirate, a možete pronaći toliko sjajnih stvari i ukrasa.

5. Uradi sam

Pokušajte napraviti nešto svojim rukama i sami izradite predmet koji vam treba. Ono što već imate možete besplatno ili jeftino pretvoriti u prekrasne, originalne komade uz samo malo truda i volje.

6. Neotrovne boje

Ako trebate obojiti svoj novi dom, svakako odaberite boje koje su VOC–free, i ne ispuštaju mirise ni štetne tvari prilikom nanošenja ili sušenja.

7. Svijeće od soje

Svijeće su sjajne za stvaranje ugođaja, a ako želite one koje su netoksične i ekološke, odlučite se za visokokvalitetne svijeće od soje. Neće ispuštati štetne toksine, a trajat će dulje od običnih svijeća. To znači da ćete uštedjeti novac i biti ekološki osviješteni.

8. Biljke

Prave, žive biljke odličan su način da svom prostoru udahnete dio prirode. Možete pitati svoje prijatelje ili članove obitelji da vam pomognu stvoriti svoju zelenu oazu. Pokušajte koristiti stare posude od prirodnih materijala za uzgoj bilja.

9. Jedna po jedna prostorija

Da biste uštedjeli novac, krenite uređivati jednu po jednu prostoriju. Odaberite minimalistički stil i koristite prirodne materijale koji će stvoriti posebnu energiju uz minimalna ulaganja.

10. Dom bez plastike

Postoji toliko drugih materijala koji nisu otrovni, a dulje će trajati. Pokušajte umjesto plastičnih koristiti staklene posude i razmislite o potpunom izbacivanju plastike iz svog doma i prestanku njene upotrebe.

Zabavite se i svom domu dajte osobni pečat koji je u skladu s prirodom i ekologijom. Birajte ekološki održive materijale i neka vam briga o našem planetu bude prioritet!