Koliko vremena je potrebno da se plastika razgradi?

Plastika na bazi nafte poput PET-a se ne raspada na isti način kao organski materijal. Kada se komadići drva, trave i hrane zakopaju, prolaze kroz proces koji je poznat kao biorazgradnja. To znači da ih bakterije u tlu pretvaraju u druge korisne spojeve.

Ali, bakterije ne vole plastiku. Trenutno je fotodegradacija jedini pravi način razgradnje plastike. Ova vrsta raspadanja zahtijeva sunčevu svjetlost, a ne bakterije. Kada UV zrake zagriju plastiku, prekidaju veze koje drže dugačke molekularne lance. S vremenom, veliki komad plastike mogu pretvoriti u puno malih komada.

Naravno,  zakopana na odlagalištima otpada rijetko ugleda sunčevu svjetlost. Ali u oceanu, gdje se nažalost nalazi puno odbačene plastike, ona se kupa u svjetlu i vodi. Istraživači u Japanu su 2009. godine otkrili kako plastika u toploj oceanskoj vodi može razgraditi u samo godinu dana. Ovo ne zvuči toliko loše sve dok ne shvatite da su mali komadići plastike toksične kemikalije koje završavaju u crijevima životinja ili na obalama.

Jedno od rješenja ove ekološke katastrofe je biorazgradiva plastika.

Trenutno na tržištu postoje dvije vrste: hidro-biorazgradiva plastika na bazi biljaka i okso-biorazgradiva plastika na bazi nafte.

Polimerna kiselina (PLA) je plastika napravljena od kukuruza i alternativa je o kojoj se najviše razgovara. PLA se razgrađuje na vodu i ugljični dioksid u periodu od 47 do 90 dana. To je 4 puta brže od vrećica na bazi PET plastika koje plutaju oceanima.

PLA se najučinkovitije razgrađuje u komercijalnim postrojenjima za kompostiranje na visokim temperaturama. Ovdje možete potražiti ekološke poslovne poklone koji će biti savršen znak pažnje za vaše poslovne partnere i suradnike. Svakako je to korak prema očuvanju našeg planeta.