9 stvari koje možete učiniti za spas našeg planeta


Moramo poduzeti drastične mjere kako bismo ublažili nepovratnu štetu koju smo već stvorili. Što možemo učiniti kako bismo pomogli spasiti Zemlju? Puno je stvari koje možemo poduzeti svaki dan kako bismo smanjili ugljični otisak i manje štetno djelovali na okoliš. Briga o Zemlji nije samo odgovornost, već i potreba. Zato vam predlažemo da što prije usvojite ovih 10 stvari!

1. Štedite vodu

Male stvari mogu učiniti veliku razliku. Svaki put kada zatvorite vodu dok perete zube, radite nešto dobro za svoju budućnost i budućnost svoje djece. Slavine vam cure? Svaki dan možete potrošiti čak 340 litara vode na ovaj način. I prestanite piti flaširanu vodu. Prebacite se na vodu iz slavine. Uštedjet ćete puno novca i pomoći ćete smanjiti plastični otpad.

2. Manje koristite automobil

Ako možete, hodajte do posla barem 2 dana. Lakše je nego što mislite. A i učinit ćete nešto za svoje zdravlje. Šetnja i vožnja biciklom su odlični načini za smanjenje zagađenja. Uz to ćete odraditi dobar kardio trening i sagorjeti kalorije.

3. Ponovno upotrijebite i reciklirajte

Možete pomoći smanjiti zagađenost odvajajući otpad, ponijeti platnene vrećice u kupovinu i izbjegavati korištenje pribora i ubrusa za jednokratnu upotrebu. Oni stvaraju ogromne količine otpada. Kupujte i poklanjajte proizvode koji su izrađeni od recikliranih materijala. I kada birate poslovne poklone, izaberite ekološke poslovne poklone koji čuvaju naš okoliš.
Sve to čini razliku i spašava naš jedini dom.

4. Kompostirajte

U 2015. godini Amerikanci su proizveli 262,4 milijuna tona smeća. Samo 23,4 milijuna tona od toga je kompostirano. Nešto je reciklirano, nešto je sagorjelo za energiju, ali gotovo polovica toga (137,7 milijuna tona) završila je na odlagalištu. Nemojte misliti kako je u Hrvatskoj puno bolja situacija. Zamislite kada biste mogli više toga preusmjeriti u kompost? To bi pomoglo smanjiti količina proizvedenog čvrstog otpada koji, na kraju, završi na našem lokalnom odlagalištu. I kompost je odlično prirodno gnojivo.

5. Prebacite se na LED žarulje

Kompaktne fluorescentne žarulje (CFL) su sjajne. Mogu trajati 10 puta duže od žarulja sa žarnom niti i troše barem dvije trećine manje energije, ali čak i s njima ima problema. Teško ih je zbrinuti jer sadrže živu. Zato je dobro odlučiti se za LED žarulje koje emitiraju svjetlost u vrlo uskoj valnoj duljini tako da su energetski učinkovitije. Počnite mijenjati svoje stare žarulje s LED žaruljama (ako već niste). Mogu trajati oko 25 000 sati u odnosu na 1000 sati koliko CLF žarulja može trajati.

6. Mudro raspolažite energijom

Učinite svoj dom energetski učinkovitijim i uštedite novac. Prozori vašeg doma su odgovorni za 25 do 30% dobitka ili gubitka topline. Ako su stari i neučinkoviti, razmislite o njihovoj zamjeni. Provjerite i imali vaš dom odgovarajuću izolaciju. Količina izolacije koju vaš dom treba ovisi o klimi, vrsti HVAC sustava i mjestu dodavanja izolacije.

7. Jedite održivu hranu

Velika proizvodnja hrane čini čak 25% emisije stakleničkih plinova. Pitate se kako jesti održivo? Odaberite hranu poljoprivrednika koji za cilj imaju očuvanje prirodnih resursa i što manji utjecaj na zemljište. Čak i kupovina od lokalnih proizvođača čini dobro našem okolišu. Jedite više cjelovitih žitarica, povrća, voća i orašastih plodova, a manje crvenog mesa i prerađene hrane. Uzgajajte vlastito voće i povrće, ako je ikako moguće.

8. Posadite drvo

Jedno mlado stablo može apsorbirati CO2 brzinom od 5 kilograma po stablu. Kada stablo dosegne 10 godina, ono je u najproduktivnijoj fazi skladištenja ugljika. Tada može apsorbirati 21 kilogram CO2 godišnje. Drveće uklanja i sve druge vrste zagađenja iz zraka, uključujući sumpor dioksid, dušikove okside i sitne čestice. Dakle, posadite drvo jer je to dobro za sve nas.

9. Odrecite se plastike

Statistika je šokantna: širom svijeta se svake minute kupi milijun plastičnih boca za piće i svake godine se koristi do 5 trilijuna plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu. Ljudi su ovisni o plastici i jedva da se išta od toga reciklira. Ogromnih 8 milijuna tona završi u oceanu svake godine. Prekinite začarani krug. Prestanite kupovati flaširanu vodu. Recite ne plastičnim vrećicama i umjesto njih koristite platnene vrećice. Ne koristite plastične slamke. Pijte iz šalice za višekratnu upotrebu umjesto iz plastične. Izbjegavanje plastike može spasiti oceane i njihov biljni i životinjski svijet. Srećom, možete izabrati ekološke poslovne poklone koji ne sadrže plastiku i tako pomoći našem okolišu!